Yazılım öğrenmek, son yılların en çok ilgi duyulan konularından biri haline geldi. Yazılım ve programlama alanının bu denli ilgi görmesinin en büyük sebeplerinden biri de artan kazanç oranları oluyor. İyi seviyede sayılabilecek bir yazılım becerisine sahip kişiler, meslek hayatına başladıklarında beş haneli gelirler elde edebiliyorlar. Üstelik yazılım dilleri öğrenildikten sonra kurum ve kuruluşlarda çalışmanın yanı sıra internet ortamında freelancer olarak da hizmet vermek mümkün. Bu durum, evden rahatça çalışma fırsatını beraberinde getiriyor.
Haliyle gerek kazançları gerek iş olanakları olsun; bu alana ilgi duymaya başlayan kişiler sık sık “Yazılım öğrenmek zor mu?“, “Nasıl yazılım öğrenilir?”, “Yazılım dilleri neler?” gibi sorgularla araştırmalar yapıyor ve bilgi sahibi olmaya çalışıyorlar. Yazılım ve programlama alanı, yazılım öğrenmek ve beceri elde etmek zor gibi görünse de temelde oldukça eğlenceli ve gelir düzeyi yüksek bir alandır.

Yazılım öğrenmek isteyen kişiler bir yazılım diline yoğunlaştığı ve öğrendiği bilgileri uygulamalarla pekiştirdiği zaman üzerinde durulan yazılım dilinde gelişmek aslında sanıldığı kadar zor değildir. Yazılım ve programlama dili öğrenmek isteyen kişilerin kafasını karıştıran en büyük iki konu yazılım öğrenmenin zor olup olmadığı, yazılım dillerinin neler olduğu şeklindedir. Peki, yazılım öğrenmek gerçekten zor mu? En popüler yazılım dilleri neler?
En Popüler Yazılım Dilleri
Yazılım dilleri, kendilerine ait komutlara ve işlevlere göre isimlendirilmiştir. Her yazılım dili, işlevlerine göre farklı bir geliştirme sürecinde kullanılır. Bazı durumlarda bir proje içinde birden fazla yazılım dili de bulunabilmektedir. Yazılım öğrenmek isteyen ancak nereden başlayacağını bilmeyen kişiler, ilk olarak yazılım dilinin neler olduğunu öğrenerek yola çıkabilirler. Yazılım öğrenmek isteyenler için 2022 yılında en çok tercih edilen yazılım dillerini ve kullanım alanlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
- Python,
- C,
- Java,
- C++,
- C#,
- Visual Basic,
- JavaScript,
- Assembly Language,
- SQL,
- PHP,
- Swift,
- Classic Visual Basic.
Güncel liste aylık yapılan aramalara göre popülerlik düzeyini belirleyen Tiobe index sayfasından alınmıştır.

Yazılım Öğrenmek Zor Mudur?
Yazılım öğrenmek, her işte olduğu gibi sevilerek yapıldığı zaman eğlenceli geçecek bir süreçtir. Zira üzerinde durulan yazılım diliyle çeşitli projeler ve uygulamalar geliştirerek öğrenmek, kişilerin ortaya bir şeyler koyuyor olmaları gerekçesiyle motivasyonu arttırmaktadır. Örneğin PHP öğrenmek isteyen bir kişinin web yazılımı geliştirmeyi denemesi, kişide bir şeyleri başarma motivasyonu doğurmakta ve böylelikle öğrenme sürecini kolaylaştırmaktadır. Özetle sevilerek yapıldığı zaman yazılım öğrenmek oldukça kolaylaşan bir girişim olacaktır.

Yaratıcı bir bünyeye sahip olmak, çeşitli matematik denklemlerine hakim olmak ve bu alanda iş yapmayı seviyor olmak; yazılım öğrenmenin en önemli gereksinimleri arasında yer alır. Yazılım ve programlama alanına giriş yapmadan önce bu alanda hangi kodlama dillerinin olduğu, bu dillerin ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı bilinmelidir. Yazılım dillerinin işlevlerini ve amaçlarını bilen kişilerin kendilerine göre bir yol çizmeleri ve nereden başlayacaklarını saptamaları kolaylaşır.
Sıfırdan Yazılım Öğrenmek: Yazılım Nasıl Öğrenilir?
Sıfırdan yazılım öğrenmek isteyen kişiler eğer öğrenmek istediği kodlama dili konusunda seçim yaptıysa, ne tür bir beceri kazanmak istediğini saptadıysa eğitim aşamasına geçebilirler. Alınacak eğitim bir üniversite kurumunda olabileceği gibi günümüz şartlarında evde, bilgisayarın başında da sıfırdan yazılım öğrenmek mümkündür.
İnternet ortamında yazılım ve programlama konusunda birçok eğitim ve kurs bulunmaktadır. Bu eğitimler ve kurslar ücretli kurs, ücretsiz kurs veya ders videosu şeklinde olabilmektedir. Eğitime başlandıktan sonra kişilerin yaptıkları en büyük hata eğitimi yarıda bırakıp başka bir yazılım diline geçmek olmaktadır. Bu tür tercihler olumlu sonuçlar getirmeyecek, henüz bir yazılım dilinde iyi seviyeye gelemeden tüm bilginizin sıfırlanmasına sebep olacaktır. Sıfırdan yazılım öğrenmek isteyenler için tavsiye edilebilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
- 1. YouTube üzerindeki ücretsiz yazılım ve programlama videolarını incelemek,
- 2. Udemy gibi platformlarda ücretli ve ücretsiz eğitim programlarına katılmak,
- 3. Yazılım alanında uzman kişilerin yazdığı yazılım eğitim kitaplarını satın almak,
- 4. Çeşitli kaynak kodlarını ve kütüphaneleri inceleyerek uygulamalar geliştirmek,
- 5. Öğrenilen bilgileri aynı zamanda uygulamak ve mümkün oldukça projeye dökmek,
- 6. Eğer imkan bulunuyorsa bu alanda başarılı kuruluşlardan ücretli eğitim almak.
Aşağıdaki sitelerde başlangıç için size yardımcı olacaktır:
- https://www.codecademy.com/
- https://code.org/
- https://www.freecodecamp.org/
- https://www.w3schools.com/
- https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/
- https://www.udemy.com/
- https://www.udacity.com/
- https://www.khanacademy.org/
Yazılım dilleri başlığı altında sıralanan en popüler 12 yazılım dili dışında sık sık kullanılan, kendilerine has zorluk düzeyleri bulunan çok sayıda yazılım dili mevcuttur. Bu yazılım dillerinden özellikle yukarıdakiler olmak üzere herhangi birine yoğunlaşmak ve uygulamalar ile destekleyerek doğru eğitimler almak; yazılım öğrenme sürecinde katkı sağlayacaktır. Yazılım öğrenmek isteyen kişilerin diğer soruları arasında genelde yazılımcıların ne iş yapabilecekleri, ne kadar para kazandıkları, iş bulup bulamayacakları geliyor.
Yazılımcılar İş Bulabiliyor Mu?
Artık neredeyse bütün sektörler için internet ortamında yer var ve internetteki gelişmeler son sürat ile devam ediyor. Böylelikle yazılım ve programlama sektöründe iş imkanları da her geçen gün artıyor. Çoğu kurum ve kuruluş; artık her üniversitede yazılımla alakalı bölümler olduğu için diplomayı ikinci plana almış durumdadır. Daha çok işe alacağı kişinin kendisini ne kadar geliştirdiğine, hangi becerilere sahip olduğuna odaklanmaya başlamıştır.
Bu nedenle yazılım bölümünden mezun olmasa bile kişiler YouTube, Udemy gibi online eğitim alabilecekleri platformların yanı sıra kurslar, kitaplar veya akla gelebilecek her türlü eğitim aracını kullanabilirler. Bu eğitim araçları ile kendilerini geliştirebilir, global çapta sınırsız sayıda iş imkanı elde edebilirler. Özetlemek gerekirse, yazılım alanında iş bulmak isteyen kişilerin bir üniversite diplomasından çok ilgi çekici projelere, kayda değer yazılım becerilerine ve mümkün oldukça fazla referansa sahip olması gerekir. Yazılım alanında iyi yerlere gelmek ve daha fazla gelir elde etmek isteyen kişilerin ne kadar fazla yazılım becerisi olursa o kadar iyi sonuçlar alması mümkün hale gelir.
Yazılımcılar Ne Kadar Kazanır?
İngilizce gibi ulusal yabancı diller iyi derecede bilindiği zaman, yurtdışında yazılım ile alakalı sektörlerde de iş bulmak mümkün hale gelmektedir. Yazılım bölümünde meslek hayatına başlayanlar, 2022 yılı itibariyle 5 haneli rakamlara varan gelirler elde edebilmektedir. Global çapta yazılım alanında çalışanlar artan döviz kurlarıyla birlikte, Türk lirası bazında incelenerek neredeyse altı haneli gelir oranlarına da erişebilmektedir.

Ayrıca yazılım ve programlama dillerini öğrenen, iyi seviyede sayılabilecek beceri elde eden kişiler dilediği takdirde bir kurum ve kuruluş ile çalışmak yerine evden Freelancer olarak hizmet verebilmektedir. Böylelikle bir nevi kendi işlerinin patronu olmaları mümkün hale gelmektedir. Yazılımcı maaşları 2022 yılında incelendiği zaman istatistiklere göre şu rakamların ortaya çıktığı görülebilmektedir;
- – Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yazılımcılar, Türkiye’de 2022’nin son asgari ücret artışından sonra 12.000 TL‘den 30.000 TL’ye dek gelir elde edebilmektedir.
- – Özel sektör şirketlerde çalışan yazılımcılar ise 2022’nin son maaş artışlarından itibaren 10.000 TL‘den 25.000 TL‘ye dek gelir elde edebilmektedir.
- – Türkiye’de eğitim görüp yurtdışında yazılım ve programlama alanında çalışmaya başlayan kişilerin yıllık ortalama maaşları Euro bazında 40.000 €‘dan başlayıp 80.000 €‘a kadar değişiklik gösterebilmektedir. Bu rakamlarda Almanya 2022 yazılımcı maaşları baz alınmıştır.
- – Türkiye’de eğitim görüp yurtdışında yazılım ve programlama alanında çalışmaya başlayan kişilerin yıllık ortalama maaşları USD bazında ise 90.000 $‘dan başlayıp 160.000 $‘a dek değişebilmektedir. Bu rakamlarda ise Amerika 2022 yazılımcı maaşları baz alınmıştır.
Pozisyona Göre Yazılımcı Maaşları Ne Kadar?
Yazılım alanında mesleklerini icra eden kişiler için beceri ve tecrübelerine göre çeşitli pozisyonlar bulunmaktadır. Junior, Middle ve Senior olarak bilinen bu yazılımcı pozisyonlarının değişmesiyle birlikte ortalama maaş miktarları da değişmektedir. Pozisyona göre yazılımcı maaşları 2022 yılında ortalama olarak şu şekilde listelenmiştir;
- 1. Back-End Developer Maaşları;
Junior: Ortalama 10.000 TL,
Middle: Ortalama 15.000 TL,
Senior: Ortalama 20.000 TL. - 2. Front-End Developer Maaşları;
Junior: Ortalama 9.000 TL,
Middle: Ortalama 14.000 TL,
Senior: Ortalama 22.000 TL. - 3. Full Stack Developer Maaşları;
Junior: Ortalama 9.000 TL,
Middle: Ortalama 13.000 TL,
Senior: Ortalama 18.000 TL.
Tüm detaylarıyla incelendiği zaman kademelere göre farklılık gösteren yazılımcı maaşları gerek Türkiye’de, gerek diğer ülkelerde asgari ücretin kat kat fazlasına tekabül etmektedir. Yazılım öğrenmek isteyenlerin en çok dikkate aldıkları konulardan biri olan yazılımcı maaşları, yukarıda açıklandığı gibi oldukça değişken aralıklardadır. Gerek maaşları, gerek çalışma koşulları, gerek iş potansiyeli incelendiği zaman yazılım öğrenmek değişen ve teknoloji açısından sürekli gelişen dünyada meslek seçimleri açısından kişilerin kendilerine yapabileceği en iyi yatırımlardan biri olacaktır.